7 tips om organisch te groeien op TikTok

Tomorrowmen
5 min readMar 7, 2023

--

Op TikTok vind je vooral een doelgroep tot 35 jaar die je op een andere manier bereikt dan bijvoorbeeld op Instagram. Maar, hoe kun je op dit platform als bedrijf organisch groeien?

Door Nynke Reitsma
Te lezen op: https://www.frankwatching.com/archive/2023/01/12/tiktok-tips/

TikTok is allang niet meer het platform waar alleen 13-jarigen dansjes doen. Het platform is het snelstgroeiende sociale medium in Nederland en heeft inmiddels 3 miljoen gebruikers. Elke week ontstaan er nieuwe challenges, dansjes, memes of pranks. Maar niet alleen dat. Naast fun, vind je ook lifehacks & DIY-projecten op TikTok. En wat dacht je van heerlijke creaties van chef-koks of tricks om je bijvoorbeeld je diploma te halen of een goede sollicitatiebrief te schrijven.

Het voordeel van deze ontwikkelingen? Het zorgt ervoor dat er een hele diverse doelgroep op TikTok zit. Vooral de jongere doelgroep tot 35 jaar is actief op TikTok. Als bedrijf is dit interessant, omdat je deze op andere socialmediakanalen steeds moeilijker kunt bereiken.

Algoritme waar je u tegen zegt

Daarnaast is het algoritme van TikTok anders dan Meta (Facebook en Instagram). Op de Instagram-tijdlijn wordt de volgorde en inhoud van content namelijk bepaald op basis van de mensen die je volgt en het engagement dat je laat zien. Het is hierdoor lastig om een ‘nieuwe’ doelgroep te bereiken.

Het algoritme van TikTok is gebaseerd op alles wat jij als gebruiker leuk vindt. De ‘For You’-page staat vol met video’s waarin de gebruiker interesse heeft en deze wordt aangepast op het engagement van de TikTok-gebruiker. Het is ook makkelijker ‘om viral te gaan’. Niet alleen voor personen, maar ook als bedrijf kun je hierdoor een nieuwe doelgroep bereiken. Daarom in dit artikel 7 tips om organisch te groeien op TikTok.

1. Voeg persoonlijkheid toe

Het is ontzettend belangrijk om persoonlijkheid toe te voegen aan je TikToks en je profiel. Op deze manier herkennen mensen je sneller op hun tijdlijn. Daarbij worden personen gemakkelijker gevolgd dan bedrijven en mensen worden sneller fan van een persoon of een team van mensen.

Noud van der Grift, creatief strateeg bij Boldking ervaarde dat toen hij begin dit jaar met TikTok voor Boldking aan de slag ging. Ondertussen wordt hij herkend op straat. Hij deelt dagelijks grappige, herkenbare TikToks vanuit Boldking en ziet het engagement stijgen. Heb je een team van twee of vier man? Kijk hoe je met elkaar een goed verhaal kan neerzetten waarmee je mensen informeert, inspireert en vermaakt.

2. Probeer dagelijks te posten

Voor het algoritme is het goed om dagelijks te posten op TikTok, maar niet noodzakelijk. Idealiter werkt iemand ‘dedicated’ aan contentcreatie voor TikTok. Content maken kost tijd, editen kost tijd en ook het plannen en delen van de content op TikTok neemt tijd in beslag. Door slim te filmen en te plannen kun je tijd besparen.

Een goede tip is om bijvoorbeeld één keer in de maand een shootdag te plannen en veel content te schieten. Ook Noud van Boldking werkt op deze manier. Een dag filmschieten en hier meerdere langere video’s uithalen voor op andere kanalen zoals YouTube en daarnaast kortere clips voor op TikTok.

3. Blijf actief in de comments

Op TikTok is het belangrijk om actief te zijn in de comments van de video’s die je deelt. Dit is namelijk ook cruciaal voor het bouwen aan een community. Plan dus tijd in voor het antwoorden op comments en DM’s (Direct Messages). TikTok heeft namelijk aangegeven dat een video beter zal presteren zodra er meer engagement is op een video, dus blijf ook reageren op reacties die je zelf krijgt!

4. Gebruik stiches of duets om video’s te combineren

TikTok heeft een tool waarmee gebruikers een deel van een video van een andere gebruiker in de eigen video zetten. Daarmee wordt het bijvoorbeeld mogelijk een eigen einde aan een video te verzinnen. Op deze manier kun je zelf een reactie plaatsen op een andere video, en deze delen met een follower base.

Een andere tool is een Duet, met deze tool krijg je een split screen met een bestaande video van een andere gebruiker. Zo kun je een reactie filmen op een video of creatieve samenwerkingen met makers die bijvoorbeeld a capella zingen. Stel, iemand gaat een stich aan met jouw TikTok, dan wordt jouw video ook gedeeld met hun following. Op die manier wordt de video ‘extra’ gepusht in het algoritme, wat uiteindelijk invloed heeft op je eigen bereik.

5. Wees flexibel

Elke week ontstaan nieuwe trends op TikTok. De ene keer is het een audio, dan een dansje en daarna een filter. Het is van belang om relevant te blijven en ‘niet te laat’ op een trend in te haken. Daarom is een contentkalender ook lastig bij TikTok, wees flexibel in je planning en blijf actief op het platform om alle trends snel te kunnen ontdekken en hierop in te spelen. Meer weten over welke TikTok op dit moment trending is? Check hier!

6. Zoek een niche op met hashtags

Ook op TikTok kun je werken met hashtags. Onder anderen door deze tags komt je TikTok op een For You-page. Doe daarom hashtag-onderzoek om te kijken waar jouw doelgroep zit, welke hashtags zij gebruiken en welke hashtags populair zijn.

Net zoals bij andere kanalen, is het het meest effectief om hashtags te gebruiken die in je niche zitten. De hashtag #humor is bijvoorbeeld al 1468,9 miljard keer gebruikt en op die manier heb je minder kans om in dat algoritme te komen. Stel je gebruikt, #marketinghumor, dit is meer niche en heeft ‘minder’ views (11,3 miljoen).

Verschillen in hashtags

7. Neem jezelf niet te serieus

Laten we voorop stellen dat je bij het maken van een TikTok jezelf niet te serieus moet nemen. Op TikTok is niks gek genoeg. Wees daarom ook niet bang om iets verkeerd te doen. TikTok is short-form content waarin vooral humoristische content centraal staat.

Extra tip! Ten opzichte van traditionele reclames op tv is het op TikTok van belang om de boodschap aan het begin over te brengen in plaats van aan het einde zoals bij veel TVC’s (Television Commercials). De eerste 3 tot 5 seconden zijn essentieel om de aandacht van de gebruiker te trekken en vast te houden.

Voeg TikTok heel snel toe aan je marketingstrategie

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: wat mij betreft mag TikTok echt niet meer ontbreke in jouw marketingstrategie. Er zijn een tal van mogelijkheden, dus blijf vooral testen. Maak creatieve video’s op basis van trends, audio en hashtags. Gebruik herkenbare mensen in de video’s om jouw bedrijf te laten zien op een spontane manier aan de doelgroep. En onthoud, maak TikToks, geen advertenties! Zet jij TikTok al in?

--

--

Tomorrowmen

Club slimme digital marketeers die vandaag heel hard werkt voor de toekomst van morgen.