Content clustering met de kracht van ChatGPT
Met content clustering kun je orde scheppen in je content chaos. Dit is zowel voor de zoekmachine als voor de gebruiker positief. In dit artikel vertel ik je hoe je ChatGPT hierbij kunt gebruiken.
Wat is content clustering?
Content clustering verwijst naar het groeperen van vergelijkbare of gerelateerde content in clusters, om zo de structuur en organisatie van een website te verbeteren. Op die manier wordt het voor zoekmachines makkelijker om de inhoud van je website én de relevantie ervan voor verschillende onderwerpen te begrijpen. Daarnaast helpt het je ontzettend goed bij je SEO-contentplan, en kun je makkelijk onderwerpen prioriteren.
Door Elbrich Abma
Te lezen op: https://www.frankwatching.com/archive/2023/05/23/content-clustering-met-chatgpt/
Waarom content clustering belangrijk is voor SEO
Door het gebruik van content clustering kan je op een gestructureerde manier de content op je website optimaliseren. Door gerelateerde onderwerpen samen te voegen en te groeperen, creëer je een duidelijke hiërarchie in de informatie op je website. Dit helpt zoekmachines begrijpen waar je website over gaat en welke pagina’s belangrijk zijn voor specifieke zoekopdrachten.
Een belangrijk onderdeel van content clustering zijn de interne links tussen verschillende pagina’s. Als je dit goed toepast zorgt dit voor een verbetering in de navigatie van je website. Dit is niet alleen goed voor Google, maar ook voor de bezoekers op je website. Je kan ze op deze manier langer op je website houden en ze aanmoedigen om meer pagina’s te bezoeken.
Content clustering kan helpen bij het optimaliseren van je huidige content, maar ook bij het schrijven van nieuwe content. Verderop in dit artikel leg ik uit hoe je content clustering kan inzetten.
De verschillende vormen van content clustering
Er zijn verschillende manieren om content clustering te implementeren op je website:
- Topic-based clustering: inhoud clusteren op basis van een specifiek onderwerp of thema.
- Keyword-based clustering: inhoud clusteren op basis van een specifiek zoekwoord.
- User-based clustering: inhoud clusteren op basis van verschillende gebruikersbehoeften.
Je gebruikt een topic-based clustering als je al goed weet aan welke thema’s je SEO-wise nog wil werken. Keyword-based clustering kan je juist weer meer helpen om achter de verschillende topics te komen. User-based is handig als je wil inspelen op de verschillende behoeften van je gebruiker. Welke vorm je ook kiest, uiteindelijk staat de informatiebehoefte van de gebruiker centraal.
Bij content clustering is het belangrijk om te bouwen rond een zogenaamde pillar page. Deze pagina bevat de belangrijkste inhoud over een specifiek onderwerp. Maar, waarom eigenlijk?
- Je maakt je pillar pages belangrijk. Deze pagina’s benoemen over het algemeen ook de belangrijkste keywords.
- Je krijgt de kans om je long tail keywords (specifieke zoekwoorden die vaak worden gebruikt door gebruikers die gericht op zoek zijn naar specifieke informatie of producten) goed te gebruiken als cluster content. Dit versterkt dan weer de pillar content.
- Cluster content biedt je over het algemeen goede ondersteuning voor je contentplan.
- Je zorgt voor interne linking tussen verschillende pagina’s.
Content clustering in verschillende stappen
Content clustering is een effectieve techniek om je huidige en bestaande content te optimaliseren. Er zijn enkele stappen die je kunt volgen om content clustering toe te passen op je huidige content:
- Identificeer de belangrijkste onderwerpen en thema’s
Maak een lijst van de belangrijkste onderwerpen en thema’s die in je huidige content voorkomen. Dit kunnen bijvoorbeeld producten, diensten of andere thema’s zijn. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Google Search Console. - Groepeer gerelateerde inhoud
Groepeer vervolgens de inhoud die betrekking heeft op elk onderwerp of thema en creëer clusters van deze gerelateerde content. Dit kunnen bijvoorbeeld blogposts, productpagina’s, handleidingen of whitepapers zijn. - Zoek naar gaps
Ga door elke cluster en zoek naar eventuele gaten in de inhoud. Dit kunnen bijvoorbeeld onderwerpen zijn die nog niet zijn behandeld of aspecten van het onderwerp waar je nog meer informatie over kunt delen. - Maak een plan om de gaps op te vullen
Door nieuwe inhoud te creëren of de huidige inhoud te optimaliseren, kan je de gaps opvullen. Zorg ervoor dat de nieuwe inhoud goed aansluit op de bestaande content en de zoekintenties van je doelgroep. - Optimaliseer bestaande inhoud
Optimaliseer de bestaande inhoud in elke cluster door interne links toe te voegen (belangrijk!) tussen gerelateerde inhoud en door zoekwoorden te gebruiken die relevant zijn voor het onderwerp. Voor de zoekwoorden kan je bijvoorbeeld de Keyword Magic Tool van Semrush gebruiken.
Tools voor content clustering
Er zijn verschillende tools die je kunt gebruiken om content clustering makkelijker te maken. Ik zou hier een top 5 tools kunnen neerzetten die je kunt gebruiken, maar door de komst van ChatGPT zijn al deze tools zowat overbodig.
Benieuwd hoe je ChatGPT kan gebruiken voor je clusters? ChatGPT heeft in korte tijd al veel online marketeers geholpen met het automatiseren van allerlei taken. Ook op het gebied van SEO kan ChatGPT je goed van dienst zijn. ChatGPT kan namelijk helpen met het clustering-proces van de content door het analyseren van grote hoeveelheden tekst en het identificeren van overeenkomsten en verschillen. Je kunt deze tool ook gebruiken om nieuwe content te genereren die past bij bestaande clusters.
Prompts, ChatGPT en content clustering
Als je ChatGPT gebruikt, gebruik je prompts. Een prompt is een stuk tekst of een vraag dat aan ChatGPT wordt gesteld als input om een conversatie te starten of voort te zetten.
Tip: maak jij al gebruik van AIPRM? De AIPRM-extensie voegt een gebruiksvriendelijke lijst toe van gecureerde prompt-sjablonen voor ChatGPT. Voor jou samengesteld door een gemeenschap van deskundigen op het gebied van prompttechniek. Natuurlijk zijn er nog veel meer plug-ins en extensies beschikbaar. Deze handige tools helpen je om de juiste vragen te stellen aan ChatGPT en dus ook de juiste output te krijgen.
Door de komst van ChatGPT kan je een content-clusteranalyse uitvoeren in enkele minuten. Na zo’n analyse is het natuurlijk nog wel de bedoeling dat je de data ook op de juiste manier bundelt en verwerkt in een contentplan. Ik neem je mee in hoe je dit kan uitvoeren!
Stap 1. Maak een uitdraai in Search Console
Ga naar Search Console en klik op het kopje ‘performance’. Maak vervolgens een uitdraai van alle zoekwoorden van de afgelopen 6 of 12 maanden waar meer dan 20 klikken op zijn binnengekomen. Op deze manier maak je een goed onderscheid in de zoekwoorden waar je website al goed op gevonden wordt.
Stap 2. Gelijk door naar ChatGPT
Als je AIPRM hebt geïnstalleerd, kun je zoeken op de prompt ‘cluster’. Of je kan ChatGPT vragen een clusteranalyse te maken van de zoekwoorden die je zojuist uit Search Console hebt gehaald. Om het overzichtelijk te maken kan je ChatGPT zelfs nog vragen om het in een tabelvorm te zetten.
Onthoud wel: ChatGPT heeft enkele beperkingen als je dit doet. Bijvoorbeeld: als je teveel keywords invoert, dan kun je de limieten overschrijden en rare foutmeldingen krijgen. Probeer daarom te experimenteren met het maximale aantal keywords dat ChatGPT toestaat.
Stap 3. Verwerk je output!
Afhankelijk van hoeveel keywords je hebt ingevoegd krijg je verschillende clusters waarin de keywords staan die je hebt ingevoerd. Deze kan je nog verder uitbreiden. Welke intentie hebben deze zoekwoorden en wat zijn longtail-versies van deze zoekwoorden? Dit kan je aan ChatGPT vragen, maar een programma als SemRush kan je hier ook al heel goed bij helpen met de keyword magic tool.
ChatGPT is slim, maar het is altijd goed om zelf nog een goede blik te werpen op de zoekwoorden. Sommige zoekwoorden kunnen namelijk ook passen in verschillende clusters.
Stap 4. Pak je contentplan erbij
Bovenstaande clusters vormen de basis van je contentplan en dus ook van de pillar pages! Als je naar het voorbeeld kijkt, kun je van de gegeven clusters bijvoorbeeld blog- of adviespagina’s maken. De verschillende zoekwoorden kun je verwerken in je tekst. Het schrijven kan dus beginnen!
Stap 5. Verwerk de content op de website
Contentplan af? Nieuwe teksten geschreven? Dan kan je de pillar pages en content clusters live zetten. Met interne links maak je de content clusters heel sterk. Elke cluster bestaat uit drie componenten, houdt deze vuistregel aan: de pillar page, cluster pagina’s en de interne links die deze pagina’s met elkaar verbinden.
Met content clustering kun je orde scheppen in de chaos, en ChatGPT kan je hierbij helpen. ChatGPT groeit heel hard. Mensen vinden er vrijwel dagelijks nieuwe toepassingen voor. Het is een handige tool om te gebruiken voor het optimaliseren van SEO-content. Dit betekent dat bedrijven en individuen kunnen profiteren van de mogelijkheid om hun online aanwezigheid te vergroten en hun zoekresultaten te verbeteren met behulp van ChatGPT.