Gaan marketplaces shoppend Nederland veranderen?

In de Beurs van Berlage gaf de crème de la crème van e-commerce in Nederland een uitgebreide update van de stand van zaken, tijdens Emerce eCommerce Live! 2019. Opvallend dit jaar was de focus op marketplaces, een trend die we al langere tijd zien in de markt. Hoe ga jij als merk of retailer om met marketplaces als Amazon en Bol.com en what’s in it voor jou? De potentie van marketplaces is enorm, maar zonder goed doordachte en berekende strategie, geen succes. Oftewel: verwerk je marketplacestrategie in je toekomstige digitale marketingstrategie. Eén ding is zeker: marketplaces, daar moet je mee aan de slag!

Digital commerce in 2025 volgens de consument

Conversational Commerce

Data

“De winnaars van het dataspel zijn de partijen die consumenten bereid krijgen om ook verrijkte persoonlijke data te delen”

Virtual Reality

3D-printing

Automated Commerce

“Door Internet of Things zal er steeds meer ruimte komen voor automated commerce”

Brick & Mortar-winkels

Trends en signalen geven aan dat er grote veranderingen aan zitten te komen in het landschap van digital commerce. De ontwikkeling dat consumenten persoonlijke data delen met de grote spelers op de markt is een kans, maar ook een uitdaging. Voor jou als verkoper dus zaak om hier op korte termijn mee aan de slag te gaan en goed onderbouwde strategische keuzes te gaan maken. De vraag die je je nu moet stellen:

What’s next in shopping?

“Door de grote platforms vervagen de grenzen van retail, letterlijk”

Key take-outs die meegeven werden om op dit moment als retailer of merk rekening mee te houden:

Convenience:De veeleisende consument zoekt naar partijen die het grootste aankoopgemak bieden. Bied de consument dus een customer experience zonder drempels.

Big Data:Geef de consument vertrouwen, zodat zij jou ook vertrouwen. Op deze manier kom jij in het bezit van hele belangrijke data die vervolgens weer gebruikt kan worden om een consument zich écht betrokken te laten voelen bij jouw merk.

Omnichannel: Dit is oud nieuws, maar vaak ligt hier voor veel retailers en merken nog een grote uitdaging. Denk goed na over je kanaalinzet, combineer dit en zorg ervoor dat er op elk touchpoint in de (online) customer journey een ultieme ervaring en beleving geboden wordt.

Personalized experience: Iedereen verschilt van elkaar en je online doelgroep is niet meer in grote segmenten te vangen. Maak jezelf dus uniek door te kijken hoe je Big Data kunt gebruiken om de online bezoeker een unieke en gepersonaliseerde ervaring te bieden.

Amazon: een bedreiging of een kans?

 • Amazon bouwt vlak over de Duitse grens in Mönchengladbach een distributiecentrum van ruim honderdduizend vierkante meter.
 • Het is inmiddels mogelijk om op Amazon.de af te rekenen met iDeal.
 • De content op het Duitse platform is inmiddels voor een groot deel in het Nederlands beschikbaar.
 • Voor het kantoor in Amsterdam zijn op dit moment ruim zeventig openstaande vacatures.

Een marketplace als Amazon verandert de wereld van de detailhandel en door het grote aanbod en gebruiksgemak, verandert ook de verwachting van consumenten. Overal waar Amazon actief is, worden B2B- en B2C-organisaties uitgedaagd en door de vele technische mogelijkheden is het inmiddels veel meer dan een een eenvoudig verkoopkanaal.

“Overal waar Amazon actief is, worden B2B- en B2C-organisaties uitgedaagd”

Amazon is een full-funnel marketingkanaal en verwacht van jou als gebruiker dat jij met behulp van Big Data, een berekende verkoop- en prijsstrategie en marketinginspanningen, gedurende de gehele customer journey de verwachtingen van de consument omzet in verkoop. Duidelijk is dat je als e-commercespeler niet meer om marketplaces heen kan. Tegelijkertijd gaat de harde opmars van de marketplaces gepaard met verhalen over grote kansen, maar ook met felle kritiek.

Tijdens de paneldiscussie ‘Marketplaces en multibrand retailers: waar liggen de kansen?’, geleid door Geert-Jan Smits van Flinders, geven Bernd Damme van Sativus, Benjamin Derksen van Frank en Henk Smit van Kees Smit Tuinmeubelen hun visie en mening over de kansen en uitdagingen van Amazon. De belangrijkste tips en opvallende ervaringen op een rijtje:

 • De potentie van marketplaces is enorm en heeft een enorme toekomst. Vooral als je heel hard wil groeien, liggen hier erg veel kansen.
 • Denk erg goed na over je strategie en zorg ervoor dat je niet via een marketplace de concurrentie aangaat met je eigen verkoopkanalen. Dit kan je doen door twee verschillende (content)strategieën uit te werken, door bijvoorbeeld op een marketplaces andere content te tonen of een ander prijspunt te bieden.
 • Vooral retailers zijn nu actief op marketplaces, maar hebben het wel zwaar doordat er veel aanbieders zijn van één product.
 • De markt bepaalt de prijs: neem dat mee in je strategie om te bepalen wat de beste manier is om concurrerend een marketplace te betreden. Door een grote hoeveelheid aanbieders ben je ‘verplicht’ hierin mee te gaan, want waarom zou iemand bij jou kopen als ergens anders het gewenste product goedkoper te verkrijgen is?
 • Verticale verkoopstructuur verandert, doordat merken nu zelf de regie in handen kunnen nemen zullen bedrijfstakken als een groothandel, importeurs, retailers of distributeurs verdwijnen. Dit komt door de directe samenwerking van een producent met een marketplace. Dit kan bijdragen aan de mogelijkheid om jouw product tegen een lagere prijs in de markt te zetten.
 • Streef naar ‘operational excellence’, oftewel: zorg dat al je operationele processen zijn geoptimaliseerd voordat je producten plaatst. Amazon is streng en er liggen penalties op de loer op het moment dat je niet aan de strenge eisen voldoet.
 • Het serviceniveau dat jij als verkoper kan bieden is via een marketplace minder beïnvloedbaar, doordat je niet een volledig eigen stempel op de customer journey kan drukken. Dit kan een reden zijn om juist niet op Amazon te gaan verkopen.

Samenvattend komt het er op neer dat je niet met of zonder kan, en dat je erg goed moet bedenken hoe de stap naar verkoop op Amazon kan passen binnen de marketing-ambities. Van A tot Z moet alles goed opgezet worden. Zet niet zomaar producten op Amazon en wees pas tevreden als je consument tevreden is!

Amazon onmisbaar in e-commercestrategie

“Er is enorm veel potentie, maar begin niet zonder een goed uitgedachte Amazon-strategie”

Als jij als merk of retailer de strategische beslissing hebt gemaakt om te gaan verkopen op Amazon, zijn er nog twee stappen die je moet nemen voordat je echt los kan:

Vendor of Seller

FBS of FBA

Nadat je de laatste stappen hebt genomen om echt los te kunnen gaan op Amazon begint het echte werk: het opbouwen van je Product Listings en Amazon Advertising.

Product listings

Amazon Advertising

Sponsored products: Dit zijn advertenties die worden weergegeven in de zoekresultaten en op productpagina’s. Advertenties zijn op basis van CPC-instellingen, dus er worden alleen kosten in rekening gebracht wanneer klanten op advertenties klikken.

Sponsored brands: Sponsoredbrand-advertenties geven de mogelijkheid een logo, een titel en maximaal drie producten aan gebruikers te tonen. Deze advertenties worden weergegeven in zoekresultaten en helpen herkenning te genereren voor jouw merk en producten.

What a buzz

Originally published at https://marketingfacts.nl on June 28, 2019.

Club slimme digital marketeers die vandaag heel hard werkt voor de toekomst van morgen.

Club slimme digital marketeers die vandaag heel hard werkt voor de toekomst van morgen.