KLEIN GEBAAR, GROOT GELUK

Tomorrowmen
4 min readApr 8, 2022

--

Fluitend mijn bed uitkomen doe ik voor veel dingen. Digital marketing, bijvoorbeeld. De tofste campagnes voor nog leukere klanten en dat dan iedere dag. Impact maken, daar draait het om. Samen successen vieren. Maar ondertussen ben ik mij ervan bewust dat impact maken meer is dan een succesvolle campagne. Dat geluk niet (of niet altijd) in een ROI of een conversiepercentage zit. En dat de wereld om ons heen groter is dan onze klanten of eigen mensen. Impact maken is iets doen voor een ander. Hoe klein dat soms ook is. En dat is precies de reden waarom ik graag lead van de social impact squad wilde worden.

Door Marloes Ritsema | Brand Manager & Lead Social Impact bij Tomorrowmen™

Afbeelding 1 | Roos & Hanna

Hoe het begon
Wij zijn fan van Gijs. Gijs? Ja, ‘bel 0416–537777 en vraag naar Gijs™’ is een van de 23 principes die onze identiteit vormen. Papierloos werken is daar onderdeel van: wij zijn van duurzaamheid, circulariteit en digitalisering. Van bomen, niet van printers. Maar deze shout-out naar Holle Bolle Gijs, de man die de tijd van purpose marketing ver vooruit was, gaat niet alleen over papier. Het staat symbool voor ons doel om méér te doen voor de wereld om ons heen. Precies daarom hebben wij dit jaar een Social Impact Squad opgericht, waar ik nu trotse lead van mag zijn.

De succesformule van deze squad? Gewoon doen! Stel jezelf de vraag hoe jij de wereld om je heen iets mooier kunt maken en het antwoord volgt vanzelf. Thema’s als inclusiviteit, duurzaamheid of CO2-reductie lijken groot, maar zijn dat niet als je ze compact en concreet maakt. Minder vlees? Check. Lokaal inkopen? Check. Elektrisch rijden of, nog beter, lekker op de fiets? Check. En zo zijn er wel duizend-en-één projecten waar jij jouw aandacht op kunt vestigen. Een vrijwilligersdag bijvoorbeeld. Stel je voor dat iedereen in Nederland één keer per jaar iets doet voor een ander? Dan zijn we 17,4 miljoen initiatieven rijker.

Lachen bij zorg- en expertisecentrum Hendrik Kok
Onder het mom van ‘gewoon doen’ organiseerden wij van de Social Impact Squad vorige week de eerste vrijwilligersdag van 2022. Oftewel: met 15 collega’s sterk naar verzorgingstehuis ‘Hendrik Kok’ in het mooie Rolde. Zo ingewikkeld leek onze taak op voorhand niet. Een rondje wandelen, een gezamenlijke high tea en zéker ook even de tuin weer op orde maken. Maar WOW, wat zette deze dag ons weer even met beide benen op de grond! Voor veel bewoners was ons bezoek letterlijk het eerste uitje of het enige wandelrondje sinds 1,5 jaar. En dat kwam aan. Al hadden we 4 uur koffie gedronken; oprechte aandacht was genoeg! En bovenal, ook niet onbelangrijk: we hebben waan-zin-nig hard gelachen om de heerlijke anekdotes en ook wijze opmerkingen. Een bloemlezing:

Mevrouw (95): “Bert, je bent zo’n leuke vent. Waarom heb je geen vrouw? Ik had je allang een schop onder je kont gegeven.”

Mevrouw (93) over de corona-periode: “Nou meid, het is altijd weer licht geworden hoe donker het ook is geweest. Dus nu komt het ook wel weer goed.”

Aan het einde van de middag sprak ik met een bewoonster van 98 jaar oud. Zij bedankte mij voor het feit dat ze sinds de corona-uitbraak niet zo’n leuke dag heeft gehad. Oef… dat was even slikken. En een flinke reality check. Waar ik zelf vooral baalde van een geannuleerde reis of een afgelast festival, zat voor deze mevrouw zelfs een rondje wandelen met een high tea er niet in. In 2 jaar tijd! En dat terwijl zo’n geluksmoment creëren voor ons alleen maar zit in het gewoon even doen. Moeilijk is het echt niet: tijd vrijmaken, een middag uit je dagelijkse beslommeringen stappen of een paar uur niet Netflixen. Het hoeft niet groots te zijn, besefte ik me. Want als wij met — voor ons — zo weinig moeite op 15 personen zoveel impact kunnen maken, dan kunnen we dat toch allemaal?

Afbeelding 2 | Wandelen met bewoners van Hendrik Kok

Kom je impact maken?

Vrijwilligersdagen, een duurzame lunch, een lokaal inkoopbeleid, marketing voor NGO’s, bomen planten, maandag-geen-vleesdag, digitaal onderwijzen, laptops doneren, een anoniem sollicitatieproces: wij maken ons er dagelijks hard voor. En jij? Heb je weleens nagedacht over jouw bijdrage? Bij ons krijg je de ruimte om ook díe kant van jezelf te ontwikkelen. Ontdek op www.tomorrowmen.nl/team hoe jouw carrière eruit kan zien. En hoe je, samen met ons, impact kunt maken op de wereld om je heen.

Afbeelding 3 | Team Tomorrowmen tijdens de eerste vrijwilligersdag

--

--

Tomorrowmen

Club slimme digital marketeers die vandaag heel hard werkt voor de toekomst van morgen.