Search Ads op TikTok: een nieuwe manier om je publiek te bereiken

Tomorrowmen
3 min readApr 19, 2023

--

TikTok-marketeers opgelet: onlangs lanceerde TikTok bètatests voor Search Ads in de zoekresultaten. Hiermee bereik je het TikTok-publiek via de zoektermen die ze gebruiken om iets op te zoeken.

Na het lezen van dit artikel weet je precies wat de Search Ads op TikTok inhouden. En ben je voorbereid op deze manier van adverteren zodra het uitrolt in Nederland (want helaas is het nog niet beschikbaar in ons kikkerlandje).

Door Nynke Reitsma
Te lezen op:
https://www.frankwatching.com/archive/2023/04/18/search-ads-op-tiktok/

Hoe werkt het algoritme van TikTok ook alweer

Het algoritme van TikTok is uniek. Het is namelijk een aanbevelingssysteem dat bepaalt welke video’s op je (unieke en zeer gepersonaliseerde) For You-pagina verschijnen. Dit is op basis van interactie tussen gebruikers, apparaat, accountinstellingen en video-informatie zoals beschrijvingen, geluiden en hashtags.

Elke For You-pagina is dus afgestemd op elke individuele gebruiker. Dit maakt het platform razendpopulair. De FY-page staat vol met filmpjes die jij heel waarschijnlijk leuk vindt, omdat je er al eerder interactie mee hebt gehad. Bijvoorbeeld deze Day in the Life as stay at home cat Pepper.

TikTok als zoekmachine

De zoekfunctie van TikTok is relevant, omdat het gebruikers in staat stelt om specifieke content te vinden die ze interessant vinden. Met deze zoekfunctie kun je antwoorden op al je vragen vinden (of gewoon een grappige video opzoeken). Deze zoekresultaten bepalen op dit moment je SEO-instellingen op TikTok en of je hoger in de resultaten komt te staan.

Sinds kort is TikTok bezig met advertenties in de zoekresultaten, en dit verandert de hele zoekfunctie. Niet alleen SEO is dan belangrijk, maar ook SEA (betaalde advertenties) wordt interessant. Adverteren op TikTok kan een effectieve manier zijn om de Gen Z-generatie te bereiken vanwege de grote gebruikersgroep die daar aanwezig is.

De kracht van gesponsorde video’s op TikTok

Op dit moment zijn er bètatests geweest met gesponsorde video’s. In dit voorbeeld (geplaatst door digitale advertenties-expert David Herrmann) verschijnen de nieuwe zoekadvertenties van TikTok, gelabeld met een ‘Sponsored’ label, boven de “andere gezochte” termen-lijst op de zoekresultatenpagina.

Dit betekent dat een gesponsorde advertentie in de eerste vier getoonde resultaten komt te staan, en dus bovenaan in de resultaten. Dit is dus interessant als marketeer, omdat de gebruiker jouw advertentie als eerste ziet.

Voorbeelden van advertenties op TikTok
Voorbeelden van advertenties op TikTok

Ontdek de voordelen van SEA-rapporten en targeting

Zodra de zoekadvertenties uitrollen naar het brede publiek, kunnen marketeers de campagnetargeting uitbreiden met specifieke zoekopdrachten. Voordelen hiervan zijn bijvoorbeeld meer controle over de campagnes en meer opties voor conversiegerichte campagnes. Daarnaast zal er meer data beschikbaar komen, zoals klikgegevens, zoektermen en conversiegegevens.

Met deze data kun je je organische TikToks ook een boost geven. Gebruik converterende zoektermen in de titels van je best presterende video’s om er nieuw leven in te blazen. Deze strategie kan je helpen om hoger vertoond te worden in zoekresultaten, zonder de boost van betaalde advertenties.

SEO en SEA gaan hand in hand, en dat geldt ook voor TikTok. Het SEA-rapport met zoektermen biedt voordelen op het gebied van SEO. Door de gegevens over je de meestgezochte termen kunt analyseren, kun je je TikTok-marketingstrategie effectiever sturen. Als je veel gebruikers ziet zoeken naar “hoe” in verband met je product of dienst, adviseert Herrmann om TikTok-inhoud te creëren die deze problemen voor gebruikers oplost. Dit is een uitstekende manier om je doelgroep te introduceren en betrokken te houden, nog voordat ze overwegen tot aankoop over te gaan.

Een ander voordeel van de rapportage is te vinden in de conversiegegevens. Door geconverteerde gebruikers te identificeren, kun je nieuwe doelgroepen creëren en deze gebruiken om de targeting voor toekomstige campagnes uit te breiden of uit te sluiten. Dit biedt een geweldige remarketing-mogelijkheden en stelt je in staat om de inhoud direct af te stemmen op dit publiek, met een sterke call-to-action.

Search Ads op TikTok: het vervolg

Er is (helaas) nog niets bekend over wanneer Search Ads op TikTok in Nederland uitrolt. Zodra dat het geval is, zal ik uiteraard een artikel met resultaten van zoekadvertenties met jullie delen!

--

--

Tomorrowmen

Club slimme digital marketeers die vandaag heel hard werkt voor de toekomst van morgen.