SEO voor YouTube: 8 tips voor flinke organische groei
Hoe kom je met je video’s hoger in YouTube? Voor veel mensen is het nog een mysterie, en helemaal als je net begint. Bij SEO denk je wellicht meteen aan Google, maar ook in YouTube kun je met zoekmachineoptimalisatie organisch je video’s onder de aandacht brengen. Maar hoe doe je dat?
Door: Ashley Leidelmeijer
Via: https://www.frankwatching.com/archive/2021/07/02/youtube-seo-tips-organische-groei/
Wat is YouTube SEO?
Met YouTube SEO (zoekmachineoptimalisatie) zorg je ervoor dat je video’s beter en organisch gevonden worden binnen het bekende videoplatform YouTube. Het optimaliseren van de video’s hangt af van een aantal onderdelen, zoals de structuur van de video’s, de titel, de zoekwoorden, tags, de thumbnails en nog veel meer. Allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat je video’s bovenaan de pagina staan.
Als je wil dat mensen je video’s vinden en zien, dan kun je dat doen door te optimaliseren. Dit is vooral belangrijk voor de nieuwe YouTuber die het verschil wil maken, maar nog niet verder bekend is. Laat je niet afschrikken door de grote jongens! Het is namelijk mogelijk om organisch hoger te komen in YouTube.
Ook zorgt de optimalisatie van je video’s voor een hogere ranking in Google. Het optimaliseren vergroot namelijk de kans dat je video’s in de zoekresultaten terecht zullen komen. Je hoeft alleen maar te weten hoe, en dat ga ik je uiteraard laten zien! Hier zijn 8 tips om hoger te komen in YouTube.
Tip #1. Gebruik de juiste keywords
Keywords makes the dream work. Zoekwoorden voor YouTube zijn net een beetje anders dan de zoekwoorden die weergegeven worden in zoekmachines als Google of Bing. Waarom? Een keyword dat maandelijks 50.000 zoekopdrachten genereert (zoals ‘auto leasen’) krijgt mogelijk in YouTube maar 50 zoekopdrachten.
Aan de andere kant, het kan ook het tegenovergestelde zijn. Een zoekopdracht; ‘schattige welpjes’ kan miljoenen views hebben in YouTube, maar in Google veel minder. Daarom is het in deze stap belangrijk om de meest relevante zoekwoorden te vinden die aansluiten bij je video. Om tot deze zoekwoorden te komen, heb ik de volgende tips voor jou.
YouTube suggesties
Maak gebruik van YouTube suggesties. Typ een zoekwoord in de zoekbalk van YouTube. Je krijgt nu een hele lijst met suggesties getoond (afbeelding 1). Onderschat dit niet! YouTube geeft letterlijk exact de zoekwoorden waar mensen op zoeken. Ook kun je een * toevoegen aan het begin van een zoekwoord. Je kunt dan zien welke suggesties niet exact overeenkomen, maar het geeft je een brede inzicht aan inspiratie en je ziet waar vaker op gezocht wordt in YouTube (afbeelding 1.1 met *).
Afbeelding 1. Suggesties YouTube
Afbeelding 1.1 De juiste zoekwoorden vinden met *
YouTube Tools
Google Trends kan ik als tool aanraden. Hiermee kun je zoektrends en zoekwoorden analyseren en vergelijken op basis van hun populariteit. Om de tool YouTube specifiek te laten zoeken, kun je dit omzetten van ‘Google Zoeken’ naar ‘Zoeken op YouTube’.
Afbeelding 1.2 YouTube Tool Google Trends
Zoek in Google naar featured video’s
YouTube-video’s kunnen verschijnen bij een normale zoekopdracht in Google. Wellicht ben je dit weleens tegengekomen en wil je dit ook met jouw video’s. Google probeert bij veel zoekwoorden een video-sectie toe te voegen om een zo relevant mogelijk resultaat te tonen. Dat is waarom het verzamelen en optimaliseren van je video’s essentieel is en jouw kansen vergroot om een hoge kans te bemachtigen binnen de organische zoekresultaten van Google.
(Gratis) zoekwoorden tools
Je kunt er ook voor kiezen om populaire tools te gebruiken voor je zoekwoordenonderzoek, bijvoorbeeld: Ahrefs, Keywords Everywhere, Semrush, Keyword Tool, Tube Buddy en VidIQ. De tools werken allemaal op een vergelijkbare manier, maar VidIQ is het meest effectief omdat de focus voornamelijk ligt op YouTube. Het is ook nog eens gratis. Het geeft suggesties voor zoekwoorden, tags en je krijgt inzichten van wat je concurrenten doen om hoog te scoren in YouTube.
Tip #2. Optimaliseer de titel van de video
De perfecte titel bestaat wel! Zodra je zoekwoordenonderzoek gedaan hebt, kun je deze gebruiken om je video’s te optimaliseren. Het is belangrijk dat de zoekopdracht overeenkomt met de titel van jouw video, het zorgt ervoor dat je enorm relevant bent.
Een van de best scorende zoekwoorden moet je in de titel verwerken. Dit is nog geen garantie. Er wordt namelijk elk minuut 500 uur aan video’s geüpload, en een zoekwoord is niet genoeg om je video een boost te geven. Probeer te zorgen dat de titel de aandacht trekt. Het is goed om van te voren de titels van je concurrenten te bekijken om inspiratie op te doen. Wellicht zijn er kansen om het net wat beter te doen.
Lees ook: Dit moet je weten om viral video’s te maken [onderzoek]
De video’s met de hoogste ranking beloven hun kijkers iets. Laat de kijkers precies weten hoeveel tips je ze gaat leren, of beloof iets als ze de video afkijken. Noem bijvoorbeeld: dat je een kortingscode weggeeft in de video.
Bonus tip: zorg dat de titel niet langer is dan 60 tekens. Dit zorgt er namelijk voor dat de titel niet wordt afgekapt.
Tip #3. Optimaliseer de beschrijving
De video-beschrijving is naast het optimaliseren van de titel een belangrijke factor. Er is ruimte voor maximaal 1.000 tekens en daarbij zijn de eerst 125 tekens het belangrijkst. YouTube geeft de eerste 125 tekens weer, dit is namelijk de hoeveelheid tekst die gebruikers te zien krijgen. YouTube adviseert om de belangrijkste zoekwoorden en CTA’s aan het begin van de beschrijving neer te zetten.
Vergeet niet:
- Zoekwoorden mee te nemen in de omschrijving.
- Voeg een url van je website toe en van je socialmedia-platformen.
Met een goed gevulde beschrijving kan YouTube begrijpen waar de video over gaat en deze tonen aan de juiste mensen.
Tip #4. Voeg de juiste #tags toe
Wist je dat je net als op Instagram en Facebook op YouTube hashtags kunt gebruiken om je zichtbaarheid te vergroten? Het toevoegen van hashtags kun je doen in de video-beschrijving en ze verschijnen in de titel van de video. Hier kun je behoorlijk wat zoekwoorden in kwijt en wellicht ook een aantal hashtags van je concurrenten. Dit zorgt er namelijk voor dat je video’s sneller getoond worden in het gedeelte ‘volgende’.
Let op! Het is belangrijk dat de hashtags overeenkomen met de verwachtingen van de kijkers en dat er niet te veel hashtags zijn. Er is namelijk een maximum tot 15 hashtags per video.
Tip #5. Video-tags toevoegen
Voeg ook de juiste tags toe. Nadat je de titel en de beschrijving geoptimaliseerd hebt, kun je ‘tags’ plaatsen die zoekers helpen om je video’s te vinden. Tags zijn niet zichtbaar voor kijkers, ze zijn ter referentie voor YouTube. Voel je vrij om zoveel mogelijk variaties in zoekwoorden en termen toe te voegen die relevant zijn voor je video’s.
Een handige tool om te gebruiken hiervoor is VidIQ. Met deze tool kun je de tags van concurrenten zien en deze gebruiken voor je eigen video’s. Als je dit doet, is de kans groot dat je video wordt aanbevolen als ‘volgende’ video. Of je ontdekt tags die jouw concurrenten wellicht nog niet gebruiken om hoger te komen in YouTube.
Bonus tip: gebruik langere, specifieke tags met keywords om je zichtbaarheid te vergroten.
Tip #6. Voeg een script toe
Een veel vergeten optimalisatie voor YouTube SEO is het toevoegen van een transcript. Je kent het wel, de bekende ondertiteling van YouTube-video’s. Vaak staan ze vol met fouten om dat er blindelings vertrouwd wordt op de geautomatiseerde vertalingen van YouTube.
Gelukkig kun je dit ook zelf aanpassen. Het is namelijk de moeite waard om zelf een script toe te voegen of de geautomatiseerde caption van YouTube zelf aan te passen. Dit kun je doen in YouTube Studio. De aangepaste scripts zorgen er namelijk voor dat YouTube je video beter begrijpt en dit meeneemt in de ranking.
Tip #7. Maak een aantrekkelijke thumbnail
Een thumbnail zegt meer dan 1000 woorden. De thumbnail is het eerste wat het brein van een zoeker scant, omdat visuele uitingen sneller worden opgenomen dan tekstuele uitingen. Dus maak een thumbnail die opvalt!
Je kunt binnen YouTube ervoor kiezen om een fragment uit je video als thumbnail te gebruiken of een zelfgemaakte thumbnail toe te voegen. Dit laatste raad ik aan om te doen, omdat een geautomatiseerde thumbnail slechts een willekeurige opname is uit de video. Om op te vallen, moet je een unieke, opvallende thumbnail gebruiken die mensen aanmoedigt om te klikken.
Dylan Haegens maakt bijvoorbeeld gebruik van opvallende thumbnails. Heb je niet de skills om zelf een thumbnail te maken? Dan kun je in Canva gebruikmaken van professionele sjablonen.
Tip #8. Backlinks met YouTube
Als je bekend bent met backlinken, dan weet je hoe belangrijk backlinks zijn voor je blog of website. Ook met YouTube is dit essentieel en kan dit een SEO-boost zijn voor je video. Bouw links naar je YouTube-kanaal en dan niet alleen naar je video’s, maar ook naar je startpagina van je kanaal. Om het aantal backlinks te vergroten kun je de volgende stappen doorvoeren:
- de video zoveel mogelijk plaatsen op je website
- het toevoegen van een video in je blog
- of op andere websites die bij jouw video past
Je hoeft geen ervaren SEO-consultant te zijn, want met deze tips kun je al een heel eind komen om het maximale uit je video’s te halen. Het is wel belangrijk dat je blijft optimaliseren. Probeer daarin je eigen YouTube SEO-structuur te vinden. Veel succes!