SEO voor YouTube: 8 tips voor flinke organische groei

Hoe kom je met je video’s hoger in YouTube? Voor veel mensen is het nog een mysterie, en helemaal als je net begint. Bij SEO denk je wellicht meteen aan Google, maar ook in YouTube kun je met zoekmachineoptimalisatie organisch je video’s onder de aandacht brengen. Maar hoe doe je dat?

Door: Ashley Leidelmeijer
Via: https://www.frankwatching.com/archive/2021/07/02/youtube-seo-tips-organische-groei/

Wat is YouTube SEO?

Als je wil dat mensen je video’s vinden en zien, dan kun je dat doen door te optimaliseren. Dit is vooral belangrijk voor de nieuwe YouTuber die het verschil wil maken, maar nog niet verder bekend is. Laat je niet afschrikken door de grote jongens! Het is namelijk mogelijk om organisch hoger te komen in YouTube.

Ook zorgt de optimalisatie van je video’s voor een hogere ranking in Google. Het optimaliseren vergroot namelijk de kans dat je video’s in de zoekresultaten terecht zullen komen. Je hoeft alleen maar te weten hoe, en dat ga ik je uiteraard laten zien! Hier zijn 8 tips om hoger te komen in YouTube.

Tip #1. Gebruik de juiste keywords

Aan de andere kant, het kan ook het tegenovergestelde zijn. Een zoekopdracht; ‘schattige welpjes’ kan miljoenen views hebben in YouTube, maar in Google veel minder. Daarom is het in deze stap belangrijk om de meest relevante zoekwoorden te vinden die aansluiten bij je video. Om tot deze zoekwoorden te komen, heb ik de volgende tips voor jou.

YouTube suggesties

Afbeelding 1. Suggesties YouTube

Afbeelding 1.1 De juiste zoekwoorden vinden met *

YouTube Tools

Afbeelding 1.2 YouTube Tool Google Trends

Zoek in Google naar featured video’s

(Gratis) zoekwoorden tools

Tip #2. Optimaliseer de titel van de video

Een van de best scorende zoekwoorden moet je in de titel verwerken. Dit is nog geen garantie. Er wordt namelijk elk minuut 500 uur aan video’s geüpload, en een zoekwoord is niet genoeg om je video een boost te geven. Probeer te zorgen dat de titel de aandacht trekt. Het is goed om van te voren de titels van je concurrenten te bekijken om inspiratie op te doen. Wellicht zijn er kansen om het net wat beter te doen.

Lees ook: Dit moet je weten om viral video’s te maken [onderzoek]

De video’s met de hoogste ranking beloven hun kijkers iets. Laat de kijkers precies weten hoeveel tips je ze gaat leren, of beloof iets als ze de video afkijken. Noem bijvoorbeeld: dat je een kortingscode weggeeft in de video.

Bonus tip: zorg dat de titel niet langer is dan 60 tekens. Dit zorgt er namelijk voor dat de titel niet wordt afgekapt.

Tip #3. Optimaliseer de beschrijving

Vergeet niet:

  1. Zoekwoorden mee te nemen in de omschrijving.
  2. Voeg een url van je website toe en van je socialmedia-platformen.

Met een goed gevulde beschrijving kan YouTube begrijpen waar de video over gaat en deze tonen aan de juiste mensen.

Tip #4. Voeg de juiste #tags toe

Let op! Het is belangrijk dat de hashtags overeenkomen met de verwachtingen van de kijkers en dat er niet te veel hashtags zijn. Er is namelijk een maximum tot 15 hashtags per video.

Tip #5. Video-tags toevoegen

Een handige tool om te gebruiken hiervoor is VidIQ. Met deze tool kun je de tags van concurrenten zien en deze gebruiken voor je eigen video’s. Als je dit doet, is de kans groot dat je video wordt aanbevolen als ‘volgende’ video. Of je ontdekt tags die jouw concurrenten wellicht nog niet gebruiken om hoger te komen in YouTube.

Bonus tip: gebruik langere, specifieke tags met keywords om je zichtbaarheid te vergroten.

Tip #6. Voeg een script toe

Gelukkig kun je dit ook zelf aanpassen. Het is namelijk de moeite waard om zelf een script toe te voegen of de geautomatiseerde caption van YouTube zelf aan te passen. Dit kun je doen in YouTube Studio. De aangepaste scripts zorgen er namelijk voor dat YouTube je video beter begrijpt en dit meeneemt in de ranking.

Tip #7. Maak een aantrekkelijke thumbnail

Je kunt binnen YouTube ervoor kiezen om een fragment uit je video als thumbnail te gebruiken of een zelfgemaakte thumbnail toe te voegen. Dit laatste raad ik aan om te doen, omdat een geautomatiseerde thumbnail slechts een willekeurige opname is uit de video. Om op te vallen, moet je een unieke, opvallende thumbnail gebruiken die mensen aanmoedigt om te klikken.

Dylan Haegens maakt bijvoorbeeld gebruik van opvallende thumbnails. Heb je niet de skills om zelf een thumbnail te maken? Dan kun je in Canva gebruikmaken van professionele sjablonen.

Tip #8. Backlinks met YouTube

  • de video zoveel mogelijk plaatsen op je website
  • het toevoegen van een video in je blog
  • of op andere websites die bij jouw video past

Je hoeft geen ervaren SEO-consultant te zijn, want met deze tips kun je al een heel eind komen om het maximale uit je video’s te halen. Het is wel belangrijk dat je blijft optimaliseren. Probeer daarin je eigen YouTube SEO-structuur te vinden. Veel succes!

www.tomorrowmen.nl

Club slimme digital marketeers die vandaag heel hard werkt voor de toekomst van morgen.

Club slimme digital marketeers die vandaag heel hard werkt voor de toekomst van morgen.