Wat is een SEO-migratie en waarom is het belangrijk?

Tomorrowmen
5 min readOct 11, 2022

Door Roos Bosma | Digital Marketing Consultant

Maanden heb je gewerkt aan de overgang van je website en dan is het ein-de-lijk zo ver: de nieuwe website gaat live! Tijd voor een feestje zou je zeggen. In de praktijk zien wij echt dat dit vaak gepaard gaat met grote dalingen in websiteverkeer. Iets wat je absoluut niet wilt. Hoe komt dit en hoe kan je dit voorkomen? In deze blog nemen we je mee in de verschillende scenario’s van de SEO-migratie.

Wat is nou precies een SEO-migratie?

Simpel gezegd wordt een oude website omgezet naar een nieuwe website: voilá een migratie. Soms krijgt de huisstijl van de website een likje verf, andere keren krijgt de website een volledig nieuwe domeinnaam. Eén ding wat zeker is, is dat er een grote verandering in content of url’s plaatsvindt.

Deze verandering heeft grote impact op de manier waarop een zoekmachine jouw website beoordeeld. Het is daarom belangrijk de website niet zomaar over te zetten, maar eerste een aantal hele onmisbare stappen te nemen. Deze stappen samen vormen de SEO migratie. Wanneer dit op een goede manier gebeurt zal je de opgebouwde SEO-waarde behouden.

Toch wordt dit lang niet altijd gedaan. We zien vaak dat het niet migreren van de website geen bewuste keuze is. Er wordt vaak simpelweg niet aan gedacht. Dit is ontzettend zonde aangezien je zo eigenlijk je nieuwe website weer vanaf het begin opbouwt.

Wat gebeurt er zonder migratie?

Wat wij heel vaak te horen krijgen is; “wij zijn onlangs overgegaan naar een nieuwe website, maar nu zien we dat ons verkeer met maar liefst 80% is gedropt! Help, hoe kan dat? Onze nieuwe website hoort toch veel beter te zijn?” De eerste vraag die wij dan stellen is of ze wel een SEO-migratie hebben gedaan. Vaak blijkt een SEO-migratie dan niet bekend te zijn bij de klant. Dit is dan ook terug te zien in de data zoals te zien in grafiek 1.

Grafiek 1. Een daling in het aantal gebruikers van de nieuwe website doordat er niet gemigreerd is.

Om voor een goede overgang te zorgen is een SEO-migratie onmisbaar. Als voorbeeld hebben wij ook onze eigen website gepakt. Want hoe weet Google dat tomorrowmen.nl/werkenbijTM is verhuisd naar tomorrowmen.homerun.co? Zorg daarom dat je altijd een redirect lijst maakt. Een redirect zorgt er namelijk voor dat je direct naar de juiste pagina wordt gestuurd. Zo begrijpt Google dat de SEO-waarde op een andere URL te vinden is (en natuurlijk voor je trouwe website gebruikers ook wel zo fijn).

Verder is het ook belangrijk dat alles wat goed is aan jouw oude website bewaard blijft en waar mogelijk verbeterd wordt. Denk jij bijvoorbeeld dat een blog uit 2019 niet meer relevant is? Think again! Vaak zien wij dat er nog steeds verkeer op blog’s uit het verleden binnen komt. Zo zie je soms dat een oude pagina over de jaren heen toch een flinke historie heeft opgebouwd en daarmee misschien wel een significant percentage van je organische verkeer binnen haalt. Wees je dus bewust van waar organisch verkeer vandaan komt, voordat iets in de prullenbak wordt gegooid.

Een betere optie is bijvoorbeeld het herschrijven en/of verbeteren of in het ergste geval een redirect naar een vergelijkbare pagina. Als je toch van mening bent dat het niet meer relevant is, ben je er dan wel van bewust dat het voor een traffic daling kan zorgen. Analyseer van te voren dus wat er goed is aan je website en neem dit vooral mee naar de nieuwe.

Hoe ziet een goede migratie er dan uit?

Bij elke website migratie zie je een drop in het verkeer, maar een goede migratie zorgt ervoor dat deze drop zo minimaal mogelijk is. Bij een daling van slechts 5% in verkeer kun je eigenlijk zeer tevreden zijn. Deze daling zal bij een echt goede migratie vaak zelfs weer ombuigen naar een stijging. Het herstel van het verlies en eventuele verbeteringen kosten echter wel even tijd.

Door alle veranderingen zal een zoekmachine namelijk de website opnieuw op waarde moeten schatten. Dit gebeurt niet direct, omdat een zoekmachine per website maar een beperkt crawl budget (aantal pagina’s gecrawld per dag) beschikbaar heeft. Denk hierbij zeker aan twee voordat het verkeer weer op het oude niveau is.

Daarbij is een nieuwe website vaak beter. Zeker als er bij de bouw van het nieuwe platform al rekening wordt gehouden met alle belangrijke SEO factoren. Denk hierbij aan onder andere: snelheid, paginastructuur, url-structuur en crawlability. Neem al deze factoren dus zo vroeg mogelijk mee bij de bouw van het nieuwe platform. Daarmee zorg je er voor dat die 5% daling na een aantal maanden veranderd in een mooie stijging!

Grafiek 2: De kleine daling in gebruikers na een goede SEO migratie.

Wat kan je doen om de posities te herstellen na een slechte migratie?

Is de migratie toch niet helemaal goed gegaan? Zorg dat je de schade herstelt. We raden je aan om alsnog zoveel mogelijk redirects aan te maken van pagina’s die nu niet meer bestaan. Zorg dat alle 404’s die binnenkomen naar een relevante pagina worden geleid. En zorg er verder voor dat je checkt op mogelijke errors. Denk aan: redirect loops, snelheid van je pagina’s en crawlability. Development heeft vaak genoeg tooling om dit soort errors naar boven te halen.

Voorkomen is beter dan genezen

Kom niet voor onverwachte dalingen in het verkeer te staan die later erg moeilijk te herstellen zijn.Voorkomen is beter dan genezen, begin dus op tijd met de voorbereiding van je migratie. Zorg dat er een duidelijke checklist is, stem alles goed af met het developers team en partners en maak genoeg back-ups. Betrek deze mensen tijdig in het het proces. We kunnen het niet vaak genoeg benoemen, maar zorg voor je migratie ervoor dat je het redirect plan klaar hebt liggen. Zo voorkom je die gigantische daling in websiteverkeer.

--

--

Tomorrowmen

Club slimme digital marketeers die vandaag heel hard werkt voor de toekomst van morgen.