“Werken doe je maar lekker thuis”

Tomorrowmen
4 min readApr 14, 2021

--

Door Roman Solarz

Kun je het je nog herinneren? Dat ochtendritueel, vijf dagen in de week. Opstaan, douchen, haast, tandenpoetsen, haast, aankleden, een check-up in de spiegel, haast, een bakje yoghurt in de keuken en hup, met een bammetje en een thermoskan de auto in. Of, zoals in ons geval, op de fiets. Rechtstreeks de file in, omringd door mensen met minstens zoveel haast als jij. En aan het einde van de dag met z’n allen weer de andere kant op. Het kantoorleven uit een tijd dat we bij het c-woord nog aan biertjes dachten.

The Playground

Hoe anders is het nu. En zal het straks zijn. Want dat we niet meer teruggaan naar een kantoorleven als vanzelfsprekendheid durven we inmiddels wel te concluderen. Het is ook bijna niet meer voor te stellen en daarmee heeft deze periode ons iets goeds gebracht: we zijn flexibeler in onze keuzes en veel beter ingericht op remote werken. Zodra alles weer is toegestaan, zal thuiswerken altijd kúnnen en op kantoor zijn altijd mógen. Een prettige stap voor clubs die vrijheid en zelfsturing nastreven. Zoals wij.

En toch. Toch is er dat dingetje dat we cultuur noemen. Niet iets dat in business cases of budgetten te vangen is, maar wél iets dat wij van onschatbare waarde vinden. Waar wij in geloven en in investeren. Wij blinken op alle fronten uit in digital marketing, maar op z’n Gronings zijn we nuchter genoeg om te zien dat we daar niet de enige in zijn. Waar wij wél op winnen, is ons team. Op de gelijkwaardigheid die heerst, de nieuwsgierigheid naar elkaar, de lach, de steun, de biertap. Op onze teamgeest, juist als we stress of deadlines hebben. Op het leren van elkaar. Op het uiterste dat we bij elkaar naar boven halen. Op de kan-niet-bestaat-niet-mentaliteit. En uiteindelijk op de manier waarop we onze klanten hierin meenemen.

Maar: hoe stevig staat die cultuur als je thuisbasis wegvalt door een wereldwijde pandemie? En vooral: hoe bouw je verder ná zo’n pandemie?

The Playground
Ons kantoor is zonder meer onze verbindende factor. Meer dan een prettige plek om je werk te doen, want wij geloven niet dat werken hetzelfde is als goed functioneren. Wij noemen het liefkozend The Playground omdat het de plek is waar cultuur zichtbaar wordt en kneedbaar is. Waar we samen op ontdekkingstocht zijn, fouten maken en successen vieren. Waar alles aanwezig is om jezelf te zijn, je thuis te voelen, het uiterste uit jezelf en elkaar te halen. Waar we ook ’s avonds de deur openzetten om een ijskoud drankje te drinken. Voor ons is The Playground een niet te onderschatten plek: het is de plek waar onze cultuur tot leven komt.

Maar nu even niet. Want ook wij werden en worden geconfronteerd met thuiswerken. Voor een club in digital marketing een interessante case en we slaagden glansrijk: in een handomdraai functioneerden we op volle toeren. Alle bestanden en software waarmee we werken waren al digitaal opgeslagen en anywhere, anytime toegankelijk. We spreken elkaar en onze klanten via Google Hangouts, Zoom of Skype. Ons komt niets tekort, maar toch ervaren wij dat digitale middelen het echte contact niet vervangen. Dat heeft overigens niets met productiviteit te maken. Integendeel: we weten inmiddels ook dat sommige vraagstukken efficiënter thuis of ergens anders beantwoord en uitgewerkt kunnen worden.

‘Make offices great again’
Voorlopig doen we nog even ons best binnen alle maatregelen en heeft het kantoor bij iedereen een bescheiden plek in de week gekregen. Veel interessanter is de vraag hoe het stráks zal zijn. Want hoewel de stapjes klein zijn, kijken we voorzichtig weer vooruit. Naar een vorm van vrijheid die ooit zo normaal was en nu als volksfeest gevierd zal worden. Spoiler alert: ook door ons! Wij zullen de eersten zijn die onze deuren wagenwijd openzetten voor iedereen die dat leuk vindt, precies zoals The Playground bedoeld is.

Vanuit diezelfde Playground zullen wij, niet anders dan vroeger, verder bouwen aan onze ijzersterke cultuur. Maar de functie van het kantoor zal zeker wél anders zijn. Aan ons om daarop voor te sorteren en wij zien een vrij eenvoudige oplossing: maak het gewoon zo leuk mogelijk! Make offices great again! Vraag jezelf af of een kantoor wel de plek is om individueel te werken. Is het niet veel meer de plek om te sparren, te spelen, te leren, te ontmoeten en te vieren?

“Werken doe je maar lekker thuis.” Het zou zomaar eens dé aanvulling kunnen zijn op de 23 principes waarmee wij morgen leuker maken dan vandaag.

--

--

Tomorrowmen

Club slimme digital marketeers die vandaag heel hard werkt voor de toekomst van morgen.