WIFI > LOCATIE™?

Tomorrowmen
8 min readNov 17, 2021

--

Hit the road, Jack! Want reizen en werken kunnen we toch gewoon prima combineren? Collega Meike nam de proef op de som, in een camper dwars door Noorwegen. Acht ultieme tips van onze remote expert!

Al in 2020 kwam het idee om langer weg te gaan. Een roadtrip, samen met mijn vriend en hond in onze eigen camper door Noorwegen. Altijd hard gewerkt, weinig vakantie gevierd en nog niet zoveel nieuwe plekken gezien. Het was tijd voor een avontuur. Augustus 2021 moest het moment zijn, na de uitzending naar Afghanistan van mijn vriend. En toen… toen kwam Tomorrowmen™ op mijn pad. Een nieuwe (werk)uitdaging, waar ik óók heel veel zin in had. Waren deze twee dromen te combineren?

Door: Meike Kuipers | Tomorrowmen™

Let’s go!

Tijdens mijn sollicitatiegesprek gooide ik de vraag maar direct op tafel en ik kan me de reactie nog precies herinneren. “Supertof plan, doen. Komt goed. Kan niet bestaat niet™, dus dat gaan we fixen Meike!” En zo geschiedde: wij gingen op reis. Na een weekje proefwerken vanaf Terschelling vertrokken we naar Noorwegen. Samen in de camper, een roadtrip van vijf weken. Het plan? Vooral niet teveel plannen maken. Trekken van Zuid naar Noord, langs mooie meren en dwars door de bergen. En naast vakantie vieren ook gewoon lekker doorwerken. Vanuit een camper. Hoe cool is dat?

En ja, toch vond ik het spannend. Je kunt van alles bedenken, maar in de praktijk loopt alles altijd anders. Daarom komen we direct bij Tip #1: een goede voorbereiding is toch echt key. Wat ik heb gedaan? Een goede werkplek inrichten, zorgen dat we met de juiste aansluitingen (zonder al teveel stroom) alles goed konden opladen en onbeperkt internet waarmee onze telefoons als hotspot konden dienen. Achteraf blijkt onbeperkt internet in Nederland 25 GB in Europa te zijn. Oeps! Het ging nét goed, zelfs met veel (video)meetings. Dus voor de volgende keer: een externe hotspot mee!

Alle andere learnings, fantastische werkplekken, struggles en vooral tips waarom jij dit ook een keer moet ervaren, heb ik voor je verzameld. Want mijn mening? Iedereen moet eens een keer op een andere locatie werken. Omdat een working holiday letterlijk je horizon verbreedt en avontuur misschien wel het beste medicijn is tegen sleur of ongezonde routine. Het ultieme gevoel van vrijheid in leven en werken, waar je maar wilt!

Van land naar land reizen

We vertrokken vanuit Nederland en reden via Duitsland naar Denemarken, om daar de ferry naar Noorwegen te pakken. Dat betekent: drie grenzen over. En het ging grotendeels top. De hotspot deed zijn werk en vooral op grote wegen was er constant goed internet. Vrijwel alle meetings heb ik met videobeeld kunnen doen en die ‘vrijwel’ is direct mijn volgende tip, want als je in de buurt van een landgrens komt vliegt het internet alle kanten op. Van 3G naar 4G naar 5G, vijf verschillende providers en geen verbindingssignalen passeren de revue. Tip #2: Dokter uit wanneer je een grens overgaat en pas daar je planning op aan. Plan geen meetings in wanneer je de grens passeert.

Verwachtingen managen

Een van de zaken die ik voorafgaand goed met Tomorrowmen™ heb besproken, was het managen van verwachtingen. Niet alleen naar klanten, maar ook naar collega’s. Want je wilt niet dat ze ‘last’ van jouw trip ondervinden. Tip #3: laat je klanten en collega’ weten wat ze kunnen verwachten. En vooral dat er ook veel ónverwachtse momenten zullen zijn. Een videobeeld kan haperen of het internet kan onderweg even wegvallen. Dat is niet erg, want jij kunt ook niet alles regisseren. Maar geef je klanten en collega’s het vertrouwen dat het goed komt. “Het maakt niet uit waar ik ben, ik blijf kwaliteit leveren en zorg dat alles gedaan wordt.”

Tip #4: manage ook je eigen verwachtingen en plan meetings in blokken. Ik had achteraf minder willen meeten. Of eigenlijk vooral flexibeler willen zijn in mijn planning. Mijn dagen zijn doorgaans structureel verpakt met meetings en in Noorwegen was dit niet anders. Geen probleem natuurlijk, maar tussen half 9 en 5 was er weinig tijd voor een flinke wandeling door de prachtige natuur. En als je on the road werkt, wil je heel veel wandelen door hele mooie natuur. De volgende keer geef ik mijzelf meer vrijheid, door twee vaste momenten te kiezen voor meetings en daar flexibiliteit omheen te bouwen. Want ‘s avonds na het eten kun je in een knusse camper prima campagnes opzetten en voorstellen schrijven. En steek er vooral een kampvuurtje bij aan voor de creativiteit!

Niet douchen, ongewassen haar?

Het internet was 90% van de trip echt top. Maar soms merkte je wat haperingen en deed ik de videofunctie uit om de meeting goed door te komen. Daarom tip #5: je video kan echt wel even uit als je internet minder werkt. Het belangrijkste is dat men je goed kan horen. Had ik een echt belangrijke meeting, dan zorgde ik ervoor dat we stilstonden en goede 4G verbinding hadden. Want met video praat het toch iets fijner.

En waar ik thuis aardig vaak douche, ging dat tijdens het wildkamperen niet altijd even gemakkelijk. Dat heeft z’n charmes, dus maak je er vooral niet druk om. Na een week waren mijn collega’s wel gewend aan mijn wilde haren ;-) Tip #6: Heb je een belangrijke meeting? Steek je haar op, zorg dat je droogshampoo in de buurt hebt of geef op voorhand aan dat je belt zonder video.

Bezwaard voelen

Een persoonlijke struggle, en iets waarvan ik mij kan voorstellen dat meer mensen hier last van hebben: je bezwaard voelen omdat je on the road aan het werk bent. Terwijl mijn collega’s in onze (overigens lang niet slechte) Playground™ zaten te zwoegen, werkte ik met prachtig uitzicht. En terwijl zij na hun werk door Groningen fietsten, nam ik een duik of maakte ik een wandeling door het Noorse landschap. Als ik mijn klanten en collega’s mag geloven, gaf dit werkelijk niemand een negatief gevoel. De gedachten bleken vooral voor mijzelf vervelend.

Dus tip #7: zolang jij goed bereikbaar bent en je werk levert zoals het hoort, ga dan vooral genieten. Niemand heeft moeite met jouw werkplek. Misschien een beetje jaloers, dat wel, maar dat maakt het ook wel weer leuk ;-).

Rijdend werken

Veel digital nomads reizen met het vliegtuig naar een land en gaan daar rondtrekken. Daardoor heb je een enigszins ‘vaste’ werklocatie, zoals een hotel of restaurant. Het werken vanuit een camper is net even uitdagender. De eerste twee nachten in Noorwegen stonden wij op een prachtige plek aan het water, met goed internet. Maar rijdend door Noorwegen beet ik soms letterlijk op mijn lip als mijn vriend zomaar een prachtige waterval voorbij reed of niet stopte bij een kudde rendieren, terwijl ik in een meeting zat. Het managen van dat alles bij elkaar is de enige echte struggle die ik soms heb ervaren. Goed werk willen leveren en online zijn, maar ook alles uit de reis halen, genieten en heel veel willen zien. Tip #8: als het jou meer rust geeft, werk dan op een vaste locatie en reis alleen verder als je vrij bent. Dan heb je ruimte om echt één ding tegelijk te doen en ook te genieten van alles om je heen.

Alle tips

Zo, heel wat tips waarmee jij straks ook jouw working holiday droom kunt waarmaken. Hieronder alle tips nog één keer op een rijtje.

  • #1 Voorbereiding. Zorg voor een goede werkplek. In principe kun je met een laptop overal werken, maar deze opladen, zo min mogelijk stroom verbruiken en nadenken over je internetgebruik vergt enige voorbereiding.
  • #2 Wifi. Onbeperkt internet werkt perfect in Nederland, maar in de EU bleek dit ‘slechts’ 25 GB. Dus een hotspot, MIFI of een andere oplossing is wenselijk. Daarnaast zorgt een landgrens voor ruis, dus plan dit goed in.
  • #3 Vertrouwen. Zorg voor vertrouwen bij jouw collega’s en klanten. Manage verwachtingen: wat kan men van je verwachten, wat kun je níet regisseren, wanneer lever je iets op? Benoem vooraf of de meeting met of zonder video plaatsvindt. Duidelijkheid is key, leg dit ook vast in een e-mail en geef het vertrouwen dat het goedkomt. Vertel ook wat je gaat doen en hoe jouw planning er per dag uitziet. Dat zorgt voor duidelijkheid en transparantie.
  • #4 Planning. Zorg voor een goede planning en accepteer tegelijkertijd dat jouw planning anders gaat zijn dan normaal. Manage ook je eigen verwachtingen. Ontdek hoe een perfecte working holiday er voor jou uitziet en durf daarnaar te leven. Plan blokken in met meetings en laat ze niet jouw werkweek overrulen. Daarvoor is de reis te mooi.
  • #5 Video. Videobellen is leuk! Maar je video kan even uit als je internet minder werkt. Het belangrijkste is dat men je goed kan horen.
  • #6 Doe wat je altijd doet. Zorg er dus ook voor dat je klaar zit voor een meeting zoals je dat altijd doet. Fit, blij, uitgerust en je haren zo netjes mogelijk in de krul.
  • #7 GENIET! Het is logisch dat jij je bezwaard voelt, maar niemand heeft moeite met jouw werkplek. Zorg ervoor dat je goed bereikbaar bent en je werk levert zoals het hoort, dan is een schuldgevoel he-le-maal nergens voor nodig. Pak vooral die mooie waterval als je hem tegenkomt en ga zéker even lunchen bij dat leuke tentje.
  • #8 Not on the go. Rijdend werken? Niet doen. Het zorgt vooral voor onrust. Rijd als je niet in meetings zit en geen deadlines en to do’s hebt, zodat je kunt stoppen wanneer je een supermooie plek tegenkomt.

De volgende reis gaat naar…

Of WiFi echt belangrijker is dan locatie? Ja! Echt niets wint het van de after work walks door de prachtige natuur, of van het wakker worden aan je eigen privé meertje. Van de rust en het gevoel van vrijheid. Van je dag inplannen zoals jij dat wilt. En natuurlijk van de geweldige work offices: aan een blauw Noors meer of vanuit de camper, turend in de verte. Ik ben enorm blij dat ik deze kans heb gepakt en ik gun hem jou ook. Onze volgende reis? Die hebben wij alweer gepland, volgend jaar gaan we surfen in Portugal! Waar gaat jouw reis naartoe?

--

--

Tomorrowmen

Club slimme digital marketeers die vandaag heel hard werkt voor de toekomst van morgen.