Wordt TikTok de nieuwe zoekmachine?

Tomorrowmen
6 min readMar 7, 2023

--

Van ‘Ik Google het even’ naar ‘Ik TikTok het even’? Hoe werkt de zoekfunctie van TikTok, hoe zorg je dat je SEO-wise goed vindbaar bent, en gaat TikTok Google daadwerkelijk verslaan als de nummer 1-zoekmachine? In dit artikel zoek ik het voor je uit!

Waar millennials hun vragen opzoeken via Google, verplaatst Gen Z zich naar TikTok. Volgens SocialMediaToday kan de jonge generatie antwoorden beter vinden op TikTok dan op good old Google.

Door Nynke Reitsma
Te lezen op: https://www.frankwatching.com/archive/2023/02/23/tiktok-zoekmachine/

TikTok als zoekmachine?

TikTok stond bekend als een platform met dansen en muziek, maar momenteel staan er zoveel meer soorten video’s op. Van stap-voor-stap recepten, tot lifehacks (wist jij dat je een ui kunt schillen met een dunschiller?) en de viral songs waarmee je makkelijk 100K+ views kunt krijgen op een TikTok. Maar er is een nieuwe trend gaande. Het platform wordt steeds vaker gebruikt om antwoorden te zoeken op vragen die gebruikers hebben.

De eerste TikTok-video’s bestonden uit een korte video met één zin als beschrijving en een aantal relevante hashtags. Eind 2022 heeft TikTok het maximaal aantal tekens uitgebreid tot maximaal 2000. Hierdoor wordt het stukken makkelijker om meer tekst en uitleg bij een video te plaatsen. Zo kun je bij een recept voor vegetarische risotto in de video shots van het koken filmen.

In de beschrijving (caption) kun je de verhoudingen van de ingrediënten en de stappen uitleggen. Creators kunnen dus meer informatie delen in hun video en de beschrijvingen en bezoekers gaan meer op zoek naar antwoorden op dit platform.

Voorbeeld stap-voor-stap recepten

De zoekfunctie van TikTok

Er zijn twee manieren om te zoeken op TikTok, via de normale zoekfunctie zoeken met zoekwoorden of naar hashtags en personen. Maar, het is ook mogelijk om via de commentaren onder een video te zoeken naar soortgelijke video’s, ook wel bekend als het blauwe zoekcommentaar. Dit is een andere manier van zoeken dan we gewend zijn bij Google.

De creator kan zelf een hashtag (#) toevoegen aan het commentaar. Deze wordt dan weergegeven als een blauwe link. Andere gebruikers kunnen daarop klikken om andere zoekopdrachten te zien met dezelfde hashtag. Dit betekent dat de hashtags die je gebruikt erg belangrijk worden voor de zoekfunctie binnen TikTok. Op deze manier kan het voor gebruikers gemakkelijker zijn om snel en efficiënt informatie te vinden die ze zoeken. Echter is deze functie nog niet voor iedereen beschikbaar, dit wordt namelijk geleidelijk uitgerold.

Het is ook belangrijk op te merken dat het blauwe zoekcommentaar alleen werkt voor hashtags die al bestaan op TikTok. Als je een nieuwe hashtag wil maken, moet je deze eerst plaatsen in de beschrijving van je eigen video of in je eigen profielbeschrijving. Als de hashtag populair genoeg wordt, kan deze door andere gebruikers worden gebruikt en zo worden opgenomen in de zoekresultaten van TikTok.

Lees ook: 7 tips om organisch te groeien op TikTok

Het geheime wapen om Google te verslaan

TikTok maakt gebruik van een zoekfunctie die anders is dan Google door de blauwe comments. Het blauwe zoekcommentaar is een functie waarmee je zoekopdrachten kunt koppelen aan je comments. Het commentaar wordt echter alleen algoritmisch omgezet in een blauw zoekcommentaar als het gerelateerd is aan de video. Niet alle comments komen in aanraking voor blauwe zoekcommentaren. Dit komt omdat niet elk commentaar gerelateerd is aan de video.

De blauwe comments zijn gekoppeld aan een zoekopdracht en kun je selecteren. Bijvoorbeeld, #shortgymwomen. Zodra je daar op klikt, kom je terecht bij de overige video’s die een hashtag met “short gym women” hebben. Met deze ontwikkeling wordt ‘the SEO-game’ een stuk interessanter op het platform.

Voorbeeld blauwe zoekcommentaren

Van hashtags tot zoekwoorden: tips voor een krachtige TikTok SEO-strategie

Wil je dat je video’s worden ontdekt? Dit werkt eigenlijk net zoals SEO op Google: door het optimaliseren van de video’s en de profielen van gebruikers.

Begin alvast met deze 7 tips om je SEO-strategie te starten.

1. Maak gebruik van relevante zoekwoorden

TikTok heeft een zoekfunctie die gebruikers in staat stelt om inhoud te vinden met hashtags en trefwoorden. Maak daarom gebruik van relevante zoekwoorden in de video en de beschrijving, om bovenaan in deze zoekfunctie te komen. Meer woorden in de beschrijving betekent meer details over je post, waardoor de inhoud beter doorzoekbaar wordt voor de gebruikers.

2. Plaats ook ondersteunende zoekwoorden in de video en in de titel

Dit verhoogt namelijk de kans op interactie zoals likes en opmerkingen, wat bijdraagt aan een hogere positie in de zoekfunctie.

3. Maak gebruik van hashtags die specifiek zijn voor de content

Een tip die je kan gebruiken is 3×3 methode: 3 hashtags voor je doelgroep, 3 hashtags over de video en 3 hashtags over de oplossing of waarom. Op deze manier komt de video in het juiste algoritme. Bijvoorbeeld voor een bikini:
#women #size12women #curvygirls
#curvyswimwear #size20bikini #womenbikini
#howtofindtheperfectswimwear #swimwearstruggle #swimwearproblem

4. Zorg ervoor dat je profielbeschrijving duidelijk is en bij jouw merk of niche past

Gebruik duidelijke en eenvoudige taal, beschrijf wat je doet, wees authentiek en maak gebruik van een CTA, bijvoorbeeld “Volg mij voor meer grappige video’s”.

5. Voeg een link naar je website of andere socialmedia-accounts toe aan je profiel

Zorg dat gebruikers eenvoudig tussen je verschillende kanalen kunnen navigeren. Dit zijn signalen voor TikTok om te bepalen hoe relevant en waardevol jouw content is. Dit kan helpen om je profiel hoger te laten verschijnen in de zoekresultaten van TikTok als mensen zoeken naar content die gerelateerd is aan jouw niche of onderwerp.

6. Maak regelmatig gebruik van trending hashtags en challenge-achtige content

Door het gebruik van deze hashtags en challenge-achtige content laat je je profiel en video’s opvallen. Daarmee kun je onder de aandacht van het TikTok-publiek komen.

7. Voeg tekstuele audio toe

Pratende video’s hebben ook een positieve invloed op de ranking van je SEO, er wordt namelijk automatisch een ondertiteling gegenereerd wat ook meetelt als zoekwoorden.

Door deze tips mee te nemen in je strategie, kun je ervoor zorgen dat je profiel beter vindbaar is in zoekopdrachten op TikTok. Daarmee verhoog je bereik en interactie op het platform.

TikTok vs. Google: wie wint?

Hoewel de oudere doelgroep liever zoekt via de traditionele zoekmachines zoals Google, zien we dat TikTok wél de nieuwe zoekmachine kan worden van Gen Z. De Senior Vice President van Google zegt het volgende in een conferentie:

In onze onderzoeken gaat iets van bijna 40% van de jongeren, als ze op zoek zijn naar een plek om te lunchen, niet naar Google Maps of Search. Ze gaan naar TikTok of Instagram.

TikTok is in rap tempo een van de grootste socialmedia-platforms geworden. Het platform is gericht op het delen van korte video’s en heeft een unieke manier om content te ontdekken en te consumeren. De zoekfunctie van TikTok is vooral gericht op het helpen van gebruikers bij het vinden van inhoud binnen de app. Zoals specifieke gebruikers, hashtags of video’s.

TikTok de zoekmachine in de toekomst

TikTok kan dus zeker een belangrijke bron van informatie worden voor bepaalde soorten inhoud. Toch is het naar mijn mening onwaarschijnlijk dat het traditionele zoekmachines volledig zal vervangen. Echter denk ik wel dat onze manier van zoeken zal veranderen, TikTok biedt daarvoor de perfecte oplossing om inhoud te ontdekken op een boeiende en vernieuwende manier.

Wat denk jij? Wordt TikTok de nieuwe zoekmachine in de toekomst?

--

--

Tomorrowmen

Club slimme digital marketeers die vandaag heel hard werkt voor de toekomst van morgen.